Pojištění je také zboží, a proto když ho pořizujete, nezáleží jen na ceně, ale i na tom, co za své peníze dostanete. Přesto většina klientů uvažuje způsobem: „Proč platit za povinné ručení 2500 korun, když je lze získat o tisícovku levněji?“. A nejen v tomto případě, podobně přistupují dokonce i k pojištění své nemovitosti.

Za málo peněz nejspíš dostanete málo muziky

U povinného ručení například platí, že čím je pojišťovna menší a její povinné ručení levnější, tím větší je pravděpodobnost, že dobrovolně celou škodu, vzniklou při havárii, kterou pojištěný zavinil, neproplatí. Přitom může jít až o statisíce nebo miliony korun.

Jsou případy, kdy poškozený uplatní úspěšně svůj nárok na náhradu škody v trestním řízení, ale pojišťovna viníka ji odmítne v plné výši uhradit. Poškozený pak může rozdíl požadovat přímo po viníkovi dopravní nehody. Ten musí zaplatit, jinak mu hrozí exekuce. Samozřejmě, o svá práva se může s velkými náklady a nejistým výsledkem soudit, ale jistější bude dopředu sjednat kvalitní, byť ne nejlevnější povinné ručení.

Spočítej si auto

 

Na první místo patří kvalita pojistných podmínek

U pojištění nemovitosti nebo domácnosti by cena už vůbec neměla být na prvním místě. Tam patří kvalita pojistných podmínek. Je rovněž důležité vědět, jaká rizika nebo situace chcete mít pojištěné. Základní balíky pojistných rizik všech pojišťoven jsou si podobné, je na vás, abyste připojistili vše, na čem vám záleží.

Spočítej si majetek

 

Podpojištění vede k velkým ztrátám

Velmi důležité je správně nastavit pojistné limity. Pojistka za tisíc korun ročně se smluvní pojistnou částkou na milion vám pro rodinný dům v odhadní ceně pět milionů nebude moc platná. Jde o tzv. podpojištění. Pokud na vaší nemovitosti vznikne škoda za milion, od pojišťovny dostanete pouze pětinu, tedy dvě stě tisíc. Ušetříte pár stovek ročně na pojistném a přijdete o osm set tisíc.

Přepojištění však rovněž nemá smysl

Nezapomeňte ale, že stejně jako podpojištění existuje taky přepojištění. Vznikne například v případě, kdy na rodinný dům v hodnotě pěti milionů uzavřete smlouvu s pojistnou částku deset milionů. Když dojde třeba k velkému poškození nemovitosti, pojišťovna vám vyplatí částku ve výši škody, ovšem maximálně pět milionů. Peníze na přepojištění jste vynaložili zbytečně.

Také pro pojištění platí:

Nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat levné zboží!

Spočítej si majetek