Dlouhou cestu na dovolenou si někteří spolujezdci zpříjemňují pokládáním nohou na palubní desku. Tato poloha sice tělu uleví, ale je velmi nebezpečná a může přivodit fatální zranění. Následky takového počínání mohou být doslova děsivé.

Jedna stehenní kost zcela vykloubená a uložená v nepřirozené poloze hluboko pod pánví, druhá stehenní kost zlomená těsně před kloubem. To odhalil rentgenový snímek pávne dívky z Walesu, která nasedala do auta zcela zdravá, po nehodě při jízdě s nohama položenýma na palubní desce si však ponese doživotní následky.

Stačí drobná nehoda, a je zle

Přitom nemusí jít o nijak závažnou nehodu, stačí menší ťukanec, který zpustí v kabině vozu záchranné airbagy. Airbag pak díky rychlosti až 300 km/h a síle vymrští nohy proti horní polovině těla, která se posouvá setrvačností dopředu.

Kromě vykloubených a zlomených kostí či poničení pánve hrozí i těžké poranění obličejové části či hrudníku. Pokud by měl spolujezdec nohy správně na podlaze, airbag by hlavu a hrudník naopak ochránil.

Pocit svobody končívá v nemocnici

Většina řidičů a spolucestujících respektuje používání bezpečnostních pásů, správné nastavení opěrky hlavy a uchycení dětských autosedaček. Nohy na palubce se však pro některé staly jakýmsi trendem, symbolem svobody, volnosti a léta. Instagram a Facebook jsou v poslední době plné lifestylových fotek demonstrujících úlevnou polohu tohoto druhu při dlouhém cestování.

Přitom takové nebezpečné chování spolujezdce není obvykle pokutováno, pokud nebrání řidiči ve výhledu. Policisté podobné případy většinou řeší jen domluvou.

Pokud si však někdo myslí, že stihne před nárazem nohy z palubky sundat, je na velkém omylu. Vše se seběhne neuvěřitelně rychle, náraz a reakce airbagu často trvá jen třetinu sekundy. Člověk nemá v té chvíli nejmenší šanci cokoli si uvědomit či na situaci zareagovat.

Při podobné nehodě se kombinují dva faktory – síla airbagu, který vystřeluje nohy proti tělu, a nepřirozená poloha spolujezdce. Aktivace airbagu vede hlavně k poraněním či zlomeninám kotníků. Energie nárazu se pak dále přenáší na bérce a stehna, čímž může dojít k úrazům pánve s rizikem životu nebezpečného zranění.

Kromě správného usazení v sedadlech je také velmi důležité, nenechávat v interiéru volně položené předměty, protože se při nehodě mohou stát doslova smrtícími projektily. Těžké věci musejí být připoutány, nebo nejlépe uloženy v kufru.

Právě proto je důlěžité být nejen obezřetný a však myslet i na případné pojištění. Když cestujete, tak Vás kryje cestovní pojištění a však je třeba myslet i na další a to úrazové pojištění.


Jak můžete aktualizovat své smlouvy?

Životního pojištění

Informujte pojišťovnu při změnách vašich kontaktních údajů, rodinného stavu nebo výrazných změnách životního stylu, které mají vliv na výši pojistného (aktivní sport, změna zaměstnání apod.). Změnit ve smlouvě lze i obmyšlenou osobu, například při rozvodu.

  1. online s Vámi uděláme návrh na pojištění, dle Vašich potřeb
  2. kurýr Vám vše doveze
  3. staré smlouvy ( pokud nejsou v pořádku ), zajistíme Vám ukončení

Pojištění domácnosti a nemovitosti

U majetkových pojistných smluv je důležité průběžně kontrolovat a ověřit si, jestli sjednaná pojistná částka odpovídá současné hodnotě domu nebo domácnosti. Zejména po rekonstrukci domu nebo nové investici do vybavení, která nemovitost či domácnost zhodnotila. U starších pojistných smluv je dobré také prověřit, zda kryjí všechna pojistitelná rizika, která mohou váš majetek ohrožovat – současná nabídka pojišťoven je mnohem komplexnější.

Aktualizace pojistné smlouvy je nezbytná i v případě změn v údajích o pojistníkovi, ve způsobu platby nebo při změnách souvisejících s odstěhováním nebo úmrtím vlastníka smlouvy.

Spočítej si majetek

Havarijní pojištění

Lze také požádat o změnu a přepočet pojistného. Jedním z faktorů ovlivňujících jeho výši je stáří vozidla a od toho se odvíjející obecná cena. Protože jsou však obvykle i u starších vozidel veškeré opravy hrazeny v cenách nových náhradních dílů, výše pojistného vždy klesá pomaleji než pojistná hodnota vozidla.

Spočítej si auto

 

Pokud budete potřebovat informace, upřesnění k pojištění či pomoci pri změnách na smlouvách, zavolete nebo napište

Kontakty