Hodláte změnit své životní pojištění? Je to v zásadě možné, ne vždy však výhodné. Pokud provedete změnu pojišťovny nesprávně, můžete přijít i o daňové výhody z minulých let. Přechod k jiné pojišťovně může tedy finančně bolet. Co tedy dělat, aby k tomu nedošlo?

1. Proč chci změnit životní pojištění?

Nejdříve se zeptejte sami sebe, proč měníte pojišťovnu. Zda to není pouze na nátlak okolí (například chtivého finančního poradce), nebo proto, že s ní nejste spokojeni.

Jestliže chcete získat nižší měsíční pojistné, zkuste se nejprve informovat ve své stávající pojišťovně, jak toho lze dosáhnout. Potom se zamyslete, co si vlastně od nového pojištění slibujete a co vše chcete pojistit.

2. Ke komu a jak mám přejít?

Pokud jste se už rozhodli pro změnu pojišťovny, zkuste si analyzovat situaci na trhu. Nejprve projděte nabídky pojišťoven on-line, informujte se u známých či vašeho finančního poradce (můžete jich zkusit i více) a uvidíte, jakou cestou se dostanete k nejlepší nabídce.

Mají-li vaši blízcí pozitivní zkušenosti s konkrétní pojišťovnou, kontaktujte ji přímo, tím ušetříte na provizích za finanční poradce.

Raději si dejte na čas a nenechte na sebe tlačit. Změna pojišťovny je důležitá, nicméně většinou pro vás není výhodná.

3. Kolik mě to bude stát?

Upřímně řečeno, smluvní podmínky jsou sestaveny tak, aby hájily zájmy pojišťovny a až potom klienta. Při přestupu od jedné pojišťovny k druhé ve většině případů nezískáte celou naspořenou částku (kapitálovou hodnotu). Dostanete tzv. odkupné, což je suma, která je určitým podílem naspořené částky (kapitálové hodnoty).

Výši odkupného máte uvedenu ve své pojistné smlouvě a jde víceméně o hodnotu 50 % a vyšší z vaší kapitálové hodnoty. Čím déle spoříte, tím je vyšší procentuální částka odkupného a vy z kapitálové částky dostanete více.

Pozor na dodanění!

Jestliže jste v předcházejících 10 letech uplatňovali ze svého životního pojištění odpočty ze základu daně (daňová úspora je až 3600 Kč ročně), musíte si při změně pojišťovny dát pozor na to, na jaký účet vám původní pojišťovna nechá zaslat odkupné.

Pokud si odkupné nejdříve necháte zaslat na váš bankovní účet a následně je pošlete na účet nově zvolené pojišťovny, může po vás finanční úřad žádat dodanění příjmů a vrácení daňové úspory z životního pojištění.

Navíc budete muset vyplnit i daňové přiznání a tyto částky v něm uvést (a to i zaměstnanci), což rozhodně není procházka růžovým sadem, protože tyto odečitatelné položky musíte dodanit až 10 let zpětně.

Někteří finanční poradci v minulosti doporučovali nechat si zaslat odkupné na vlastní účet, poslat z něj na novou pojistku pouze část a dále hrát mrtvého brouka. Ale s finančním úřadem není radno si zahrávat, proto si nechte poslat odkupné (či kapitálovou hodnotu) rovnou na vaše nově zřízené životní pojištění.

4. Sjednávám si novou pojistku

Pokud jste si vybrali vhodnou pojišťovnu, nezbývá než zřídit nové životní pojištění. Ujasněte si, co od ní očekáváte, a pečlivě si projděte pojistnou smlouvu. Je to otrava, ale nezbytnost.

5. Převádím prostředky ze starého pojištění na nové

Před převodem finančních prostředků a zrušením původní pojistné smlouvy už mějte sjednané nové životní pojištění a nechte si odstupné rovnou poslat na účet vašeho “nového” životního pojištění. Z daňového hlediska jde o pokračování vašeho pojistného a v tomto případě nic dodaňovat nemusíte, jen je třeba to uvést v daňovém přiznání za daný rok (dodat do příloh kopii nové pojistné smlouvy).

A pak už můžete platit pojistné na vaše nové životní pojištění.

Je životní pojištění vhodné pro všechny?

Životní pojištění sice poskytuje daňové výhody, ale zároveň je s ním spojena dlouhodobá vázanost, která tento produkt pro řadu občanů znevýhodňuje. Lidé často ani příliš nevědí, k čemu se vlastně „upsali“, jelikož dost finančních poradců tento produkt doporučuje prostě proto, že provize za životní pojištění jsou pro ně lákavě vysoké. A klienti příliš nečtou své smluvní závazky.

Pokud se tedy pro životní pojištění rozhodujete, nastudujte si širokou nabídku životního pojištění od jednotlivých pojišťoven, ale i alternativní možnosti uložení vašich finančních prostředků. Možná tím předejdete bolestivé změně, která vás na odkupném může připravit o značnou částku a v případě neopatrnosti i o daňové výhody.


Jak můžete aktualizovat své smlouvy?

Životního pojištění

Informujte pojišťovnu při změnách vašich kontaktních údajů, rodinného stavu nebo výrazných změnách životního stylu, které mají vliv na výši pojistného (aktivní sport, změna zaměstnání apod.). Změnit ve smlouvě lze i obmyšlenou osobu, například při rozvodu.

  1. online s Vámi uděláme návrh na pojištění, dle Vašich potřeb

  2. kurýr Vám vše doveze

  3. staré smlouvy ( pokud nejsou v pořádku ), zajistíme Vám ukončení

Pojištění domácnosti a nemovitosti

U majetkových pojistných smluv je důležité průběžně kontrolovat a ověřit si, jestli sjednaná pojistná částka odpovídá současné hodnotě domu nebo domácnosti. Zejména po rekonstrukci domu nebo nové investici do vybavení, která nemovitost či domácnost zhodnotila. U starších pojistných smluv je dobré také prověřit, zda kryjí všechna pojistitelná rizika, která mohou váš majetek ohrožovat – současná nabídka pojišťoven je mnohem komplexnější.

Aktualizace pojistné smlouvy je nezbytná i v případě změn v údajích o pojistníkovi, ve způsobu platby nebo při změnách souvisejících s odstěhováním nebo úmrtím vlastníka smlouvy.

Spočítej si majetek

Havarijní pojištění

Lze také požádat o změnu a přepočet pojistného. Jedním z faktorů ovlivňujících jeho výši je stáří vozidla a od toho se odvíjející obecná cena. Protože jsou však obvykle i u starších vozidel veškeré opravy hrazeny v cenách nových náhradních dílů, výše pojistného vždy klesá pomaleji než pojistná hodnota vozidla.

Spočítej si auto

 

Pokud budete potřebovat informace, upřesnění k pojištění či pomoci pri změnách na smlouvách, zavolete nebo napište

Kontakty